Christer Sturmark i Insider-skandal

Christer Sturmark fick möjlighet att visa upp sig i TV3s program Insider. Där var han ansvarig för ett ”vetenskapligt” test som föreningen Humanisterna satt upp ett pris för. Christer Sturmark är ordförande i denna förening. Testet skulle prova om en Ylva Trollstierna kunde förutspå (gissa) vilka böcker som fanns i lådor m.hj.a. tarot-kort.

Dessvärre så utförde han INTE ett vetenskapligt test. Testet gick till så att 12 av 15 böcker måste gissas rätt för att vinna priset. Tarot-tanten lyckades inte gissa ett enda rätt.

Men tänk om tarot-tanten (med slumpens hjälp) hade lyckats. Då hade han fått stå där med byxorna nere. Då hade hela new-age rörelsen jublat eftersom de i ett “vetenskapligt” test på TV hade “bevisat” att det finns övernaturligheter…

Det viktiga i ett vetenskapligt test är att det ska vara återupprepningsbart. Detta för att just undvika slumpmässiga avvikelser. Annars skulle man kunna hävda att det är något magiskt varje gång någon vinner på lotto.

Vad Christer Sturmark med sitt “vetenskapliga” test nu talat om för svenska folket i TV är just att om något som är osannoligt inträffar, så måste det bero på magi eller övernaturliga krafter. Så även om tarot-tanten nu misslyckades, så kan man verkligen inte säga att Christer Sturmark gjort vetenskapen en tjänst. Snarast tvärtom!

Tänk om alla i Sverige skulle anmäla sig till hans vetenskapliga test. Med ett odds på en på miljonen att lyckas. Då skulle vi i Sverige ungefär ha 9 stycken övernaturliga händelser bevisade av Humanisterna. Varför inte anmäla sig. Detta är egentligen ett gratis lotteri, där man kan vinna 100.000 kronor. 😯

2 reaktioner till “Christer Sturmark i Insider-skandal

  1. Visst finns mycket att säga om vetenskapligheten i testet, och mycket att säga om Sturmark som person – dina invändningar om repeterbarhet osv är helt korrekta. Men att gå så långt som att säga att det var kontraproduktivt är att ta i. Hon misslyckades till 100%, och djupare än så behöver man faktiskt inte spekulera i konsekvenserna, för djupare än så kommer ingen som tror/trodde på tarot spekulera.

    Det är ingen hyperintelligent och kritisk grupp med stora kunskaper i vare sig logik eller vetenskapsmetodik nämligen. Du överskattar folks vett om du tror att de överlag gör kopplingen att magi nu finns.

  2. Insider som TV program har tidigare gjort viktiga avslöjanden, och har därför stor trovärdighet. När sedan något sådant som detta inträffar, så finns det stor risk att folk drar felaktiga slutsatser.

    Om nå’n sätter upp ett test för att testa övernaturlighet, så måste man kunna kräva att det går korrekt till. (Vilket det inte gjorde i detta fall, oberoende att tarot-tanten misslyckades.) Annars så riskerar Insiders trovärdighet att falla ned till samma nivå som vissa TV4 ”dokumnetärer”…

Lämna ett svar