IPRED är också ett jävla skit…

Efter FRA lagen, så kommer nästa dumhet, IPRED. Men först vill jag tacka Camilla Lindberg som i allafall röstade mot FRA-lagen, och sen försökte få till förändringar (som dock sedan ignorerades).

Nästa tokiga lag som är på vag att genomföras är IPRED. Denna lag innebär att musik och filmbolagen ska kunna få ut uppgifter om vem som använt en IP-adress utan att behöva gå till domstol. Det stora problemet med denna lag är att den inte är rättssäker. Skulle man surfa på grannens nätverk, så är det grannen som kan åka dit. I Danmark där en liknande lag finns så har musik och filmbolagen tydligen massutskickat kravbrev. Dessutom skapas ett gyllene tillfälle för de som skickar bluffakturor.

Man skulle även kunna tänka sig en affärsidé där man lurar folk att söka på något mycket oetiskt (barnporr) och sedan begära ut deras personuppgifter. Om de inte betalar, så hotar man med att gå till domstol, så att uppgifterna blir offentliga. Inte för att jag har något emot att pedofiler drabbas av utpressare, men som jag sa tidigare så kan även oskyldiga drabbas.

En intressant sak i debatten är de artister som kastar sten i glashus. 🙄

Update 8:e dec: Läs även detta! Det här är ännu värre än vad jag från början trodde. 😯

4 reaktioner till “IPRED är också ett jävla skit…

  1. Du kan ju bara begära ut uppgifterna om du är rättighetsinnehavare eller har tillstånd från denne, så om du är upphovsman till barnporr så tror jag att du har större problem…

  2. Jag skrev om att lura folk att söka på barnporr. Vad de sen laddar ner är en annan sak. Kanske en sida med bilder på träd eller något annat oskyldigt som man själv fotat. Det viktiga är sökningen i sig. Den kommer ju att användas i en eventuell rättegång. Sökningen syns i log-filen och den kommer att användas som bevis.

  3. Svar: Ja, de är underbara! Min favorit är ”We Were Only Dancing”. 🙂 Tack för att du kommenterade, välkommen åter!

  4. För att övriga som läser detta ska förstå den föregående kommentaren, så måste jag säga att den är ett svar på något helt annat. 🙂

Lämna ett svar