Blog

Vårt liv är inte vårt

En intressant tanke är att vår värld är en simulering. Det är med den tanken som boken Vårt liv är inte vårt av Orest Lastow roar oss med. Idén i sig är inte ny. Den har avhandlats i andra böcker och filmer. Speciellt intressant i denna genre tyckte jag att filmen Yesterday var.

Men nu tillbaka till Vårt liv är inte vårt. Redan i första kapitlet märker jag hur välskriven boken är. I första kapitlet är det något som går mycket dåligt. (Vill inte spoila vad). Hur man hamnade i den situationen får man sedan reda på i boken. Ett intressant stilgrepp, då man vet hur det går, men inte vet varför. (Det användes även på ett glänsande sätt i episoden Trash i Firefly.)

I boken hoppar handlingen mellan olika platser och tidsperioder (och tidslinjer). Mot slutet knyts allt ihop. Detta görs på ett mästerligt sätt som får mig att tänka på hur Frank Herbert skrivit sin Dune serie. En annan intressant sak är detaljrikedomen. Vi får veta vilka mätinstrument som används. De finns på riktigt. Man kan söka upp dem på webben om man vill. Kul för mig som elektroingenjör. Kul även att KTH (där jag pluggat) är med på ett hörn, även om LTH är en viktigare plats. Även platser som SPIA finns på riktigt. Kan man lite historia (speciellt om Iran) kan man lista ut att delar av handlingen sker i en annan tidslinje. Lite klurigt, men kul när man inser det. Bra research helt enkelt!

Boken har förstås även en spännande historia där det gäller att rädda världen från undergång. Hjältarna i historien är inte några vanliga hjältar utan i stället en professor och två doktorander. En annan recension jag läst skriver att de gärna skulle se denna bok som film. Jag kan bara hålla med. Det är en fantastisk historia. (Som film så borde den skippa sista kapitlet och spara det till början av del två.)

Vårt liv är inte vårt

Äktenskapspakten

Äktenskapspakten av Maria Arell är en bok jag nyligen läst. Normalt läser jag inte romance, men eftersom det var en vän från universitetet som skrivit den så ville jag gärna läsa boken.

Maria skickade mig en signerad bok med posten, men när paketet kom fram var det tomt. Hon skickade en till och den kom fram. Som tur var så hittade posten boken som försvann, så Maria fick tillbaka den och kunde använda den som pris i en utlottning på sin Instagram.

Boken handlar om Evelina och Adam som när de var 18 år (och enbart bästisar) ingick en ”äktenskapspakt” inspirerade av ett Vänner avsnitt. Nu är de 35 år och det var den åldern som deras pakt gällde. Evelina bor i Bergforsa i Hälsingland och jobbar på sina föräldrars bilverkstad. Adam kommer upp till Bergforsa för att besöka sin mor, men får problem med bilen… Där räcker det med spoilers.

På ett mycket bra sätt lyckas boken förmedla känslan av förälskelse och dessutom osäkerheten kring detta.

Äktenskapspakten

Bra gjort Maria! Du fick mig att läsa romance, och jag tyckte det var en bra historia. Intressant i boken är att den delvis är skriven ur Adams synvinkel. Det ger även manliga läsare någon att identifiera sig med.

Whiskyprovning med JDCMS

Whiskyprovning med JDCMS hemma hos Anders. Anders bjöd på grill-mix och till det drack vi Till Export och Jämtlands Steamer. På RateBeer har Till Export inte fått så bra betyg, men Jämtlands Steamer har fått betydligt bättre. (Jag kan bara hålla med.)

Sen var det dags för provning. Först blindprovning och sedan fick vi veta att det var dessa flaskor vi provat.

WhiskyUnderligt nog så tyckte vi att den unga Islay whiskyn från Macleod’s var den bästa. Detta trots att den var ungefär hälften så gammal som de andra två single malten. Sämst var Famous Grouse.