Bokhandlaren i Kabul

Bokhandlaren i KabulÅsne Seierstad

Ja, denna bok har det varit ett herrans liv om. Jan Guillou har utalat sig negativt om både innehållet i boken och om författarinnan, men jag tror att han bara är avundsjuk att han inte är lika tuff som Åsne.

Boken i sig ger en inblick i om hur livet i Afganistan var efter talibanernas fall. Den beskriver denna bokhandlare och hans familj. Ingen (utom möjligen sonen Mansur) framtälls speciellt negativt, utan bara som personer som lever som traditionen påbjuder i denna del av världen och som anpassar sig efter vem som för tillfället har makten i Kabul. För oss i väst kan vissa delar av detta givetvis ses som annorlunda, vilket kan reta vissa (som kanske har någon politisk agenda där detta inte passar in), och vilket kan vara en förklaring till att boken är så kontroversiell.

Själva berättelsen är intressant, och man undrar hur det ska gå, men rent litterärt så är det inget mästerverk. Boken är iallafall klart läsvärd, speciellt med tanke på vilken uppmärksamhet den fått.

Lämna ett svar