Stiftelsen Tryggare Sverige har gjort en undersökning om klotter och med den försöker de visa att klottret ökar om det finns ”lagliga graffitiväggar”. Detta har media (DN, GP och Sveriges Radio m.fl) hjälpt till att trumpeta ut.
Men hur är det egentligen? Jo, rapporten (som media antagligen inte orkat läsa fast den bara är 38 sidor) visar undersökningen som gjorts i tabell 5 på sidan 21.
Där kan man läsa att av de 31 kommunrepresentanter som var med så anser 7 att det ökat, 13 säger att det minskat (inte ökat) och 11 har ingen uppfattning.
Hur man kan få detta till att klottret ökat där det finns ”lagliga graffitiväggar” är svårt att förstå. Det känns som slutsatsen av undersökningen inte tar hänsyn till vad som faktiskt presenteras i rapporten. Det kanske är några som inte gillar ”lagliga graffitiväggar” som vill vinkla resultatet på detta sätt? Eller?
Måste dock säga att det var bra att underlaget för undersökningen presenterades i rapporten. Dock väldigt underligt att resultatet presenteras som det görs för media.