Liftarens Guide till Galaxen

Äntligen kunde vi hitta en tid som passade alla och komma iväg och se filmen ”The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy”.

Filmen var mycket bättre än jag trodde, efter att alla kultur-förståsigpåare dissat den. Men vad kan man vänta sig att sådana ska tycka om något som handlar om rymden och dessutom är humor, när de inte ens läst boken? De kan ju fortsätta berömma tre timmars dramor med konstiga namn som inte handlar om någonting istället. Själv har jag förstått att film ska vara underhållning och verklighetsflykt, och denna film hade båda dessa kvalitéer, och byggde dessutom på Douglas Adams fantastiska bok.

Filmen var alltså helkul och sevärd. Början av filmen med delfinerna var brilliant. (”So long and thanks for all the fish.”) Zooey Deschanel som spelade Trillian var fantastisk. Nu är hon rymdhjältinna nummer ett för mig. 😉 Hejdå Gillian Anderson, Du blev petad från förstaplatsen.

Filmen följer inte boken, men boken följer ju heller inte radiopjäsen. Detta var något som jag kände till innan jag såg filmen, och jag visste att det var Douglas Adams mening att det skulle vara så. Så om det skulle finnas fans som kritiserar detta, så har de inte fattat poängen. Man får se det som så att man blir glatt överaskad av de nya idéer som dyker upp.

Vogonerna var otroligt fula, (”Apathetic bloody planet, I’ve no sympathy at all.”) men rent tekniskt skulle filmen i övrigt mått bra av en lite större budget. Dock hade man varit nogrann med roliga detaljer, såsom inredningen i Hjärtat av Guld. Hursomhelst så var filmen sevärd, så detta är ytterligare en anledning till att jag snart måste skaffa mig en DVD spelare.

H2G2 at amazon

DON’T PANIC! Här är lite länkar:

Lämna ett svar