Trängselskatt

Då var det den första dagen på trängselskatts försöket.

Rent principiellt så tycker jag att det inte är något fel att man ska få betala för att hålla trafikmängden nere i innerstaden. (Även vid andra tidpunkter än rusningstrafik.) Problemet är snarare det sätt som detta genomfördes på.

Först lovar Billström att det inte ska bli några biltullar, och sen blir det biltullar iallafall sen hon blivit överkörd av partiet. Sen så är det den stora kostnaden för något som politikerna inte vågade permanenta. Siffran 3.8 miljarder har nämnts. Detta för någonting som alltså är ett försök. Upphandlingen av tekniken till försöket var även den ganska skum. Det visade sig ju att man i förväg hade valt ut en leverantör. Den alternativa leverantören protesterade men förlorade. Detta kan ju få en att misstänka att en bråkdel av de 3.8 miljarderna kanske inte hamnat i rätta fickor… 😕 Tillslut så har vi det korkade betalnings-systemet där man enbart har 5 dagar på sig att betala om man inte vill råka ut för orimliga straffavgifter. Detta kommer garanterat att leda till problem. Slutligen… varför ska man behöva betala för att köra ut ifrån stan? Det var ju färre bilar i stan vi ville ha.

Med lite sunt förnuft hade man kunnat göra på andra sätt och därmed kunnat göra detta försök billigare eller rentav kunnat permanenta en bättre trafiksituation på ett rättvisare sätt och till rimligare kostnad.

Om man hade velat göra ett kortare försök, så skulle man ju kunnat sätta upp bemannade vägbommar. Det hade på sin höjd kostat några miljoner.

Bättre hade varit att ge polisen resurser att kontrollera trafiken bättre och ta körkorten ifrån de värsta förbrytarna. Det skulle ge permanenta effekter, och säkert lösa trafikproblemen på ett rättvist sätt. Dessutom är de bildårar som kör mot rött eller alldeles för fort en fara för sin omgivning, så det skulle dessutom rädda liv. Det är många bildårar som kör mot rött. Det skulle vara en enkel sak att bara plocka in dem vid någon stor korsning nära en infart. T.ex. vid Odengatan-Sveavägen där jag dagligen ser rödkörningar varje gång som jag passerar. En sådan lösning skulle antagligen för en rimlig kostnad kunna minska trafiken (permanenet) med de 10% man hoppas att stockholmsförsöket ska klara av.

Mer om dagens biltullar kan läsas här:

Några få utvalda bloggar om detta ämne: (För fler, sök på Technorati.)

Skatte Skylt

2 reaktioner till “Trängselskatt

  1. Varför har ingen kommit på den idén tidigare? Att lägga några slantar på att förbättra trafiksäkerheten i Sthlm city framför att kasta bort miljards miljlarder på, tja ni vet vad.

Lämna ett svar