Mackmyra Preludium 03 (provsmakad)

På lördagkvällen, efter en god middag där vi åt oxfilé med islaywhiskysås och drack en Nipozzano till så var det äntligen dax att prova min nyinköpta Mackmyra Preludium 03.

Det här skulle bli spännande. Jag hade ju tidigare inte varit speciellt förtjust i ettan eller tvåan, men denna version hade jag lite förväntningar på. Vi hade ju i förväg fått veta att denna skulle vara både rökig och ha sherrytoner, och det är en kombination som jag gillar i skotsk whisky. Denna version var dessutom ”komponerad av” Angela Forsgren D’Orazio, och hon brukar ju veta vad hon gör, och hade antagligen gjort det bästa möjliga med det råmaterial som fanns tillgängligt.

Flaskan, som endast är 50 cl, är snygg och knubbig, ungefär som Bruichladdich flaskorna. Den innehåller 52.2% alkohol, är buteljerad den 13:e oktober 2006 och har det handskrivna flasknumret 136724.

Färgen på denna whisky är ganska ljus. Den har en liten sherrydoft och en lite annorlunda rökdoft. När man smakar på den så känner man att denna whisky har mycket smak. Specellt så smakar den mycket rök som är annorlunda jämfört med den skotska motsvarigheten. Denna (svenska) röksmak kommer nämligen från en, och ej från tjärtorv. Sherrytoner finns även i smaken och dessa mildrar ensmaken en aning. Röksmaken i denna whisky påminner lite om böckling och lite om när man täljde smörknivar av en när man var liten. Det är annorlunda men ändå angenämt. Detta är en god och spännade dryck. 🙂

Var denna whisky prisvärd? I DN påstår Kronstam att den är prisvärd, men som en whisky skulle inte jag tycka det. Priset på 489 kronor för en 50 cl flaska motsvarar 685 kronor för en 70 cl flaska, och för det får man en mycket bättre whisky som dessutom är färdig. T.ex så kostar en Lagavulin-16 533 kr, och en Bowmore-17, 563 kr. Som kuriositet tycker jag dock att den är prisvärd. Detta är en god intresant dryck som dessutom är svensk. 😕

Mackmyras websida står det att denna dryck sålde slut den whisky sålde slut första dagen. Det är givetvis en marknadsföringslögn för att deras whisky ska verka vara mer eftertraktad. Dagen efter fanns den faktiskt kvar i några bonnhålor och norrländska byar. Det kommer även gå bra att beställa den på Royal Mile Whiskies och säkert på andra ställen med. Det går att göra detta lagligt via bolaget om man fyller i bolagets blankett för privatimport och anger Royal Mile Whiskies som leverantör. Men för mig så räcker det med en flaska. Visst var det en intressant dryck, men nästa whisky blir något annat. 😐

Mackmyra

6 reaktioner till “Mackmyra Preludium 03 (provsmakad)

 1. Har brutit den ena flaskan nu och smuttat lite på den. Kan väl hålla med dig i din ”recension” av 03:an och det är nog så att en stor del av prisvärdheten ligger i att den är just svensk och att den endast finns i en begränsad upplaga. Jag har nu en obruten flaska var av de 3 som släppts och det ska till nåt alldeles speciellt för att de ska brytas.

  Sen kan man ju se dem som en ren investering oxo, jag har har köpt 3 av mina 5 flaskor hos juuls.dk i Köpenhamn och de tar, enligt deras hemsida, för tillfället DKK 5000:- för 01:an och DKK 3500:- för 02:an, d.v.s. ca 6000 respektive dryga 4000 svenska kronor. Nu tror jag iofs att det är lite i överkant, men ändå. Nu var det ju inte därför jag köpte dem från början, men det gör ju inte ont att de ökat lite i värde. 🙂 Sitter man på 01-06 så finns det nog ett visst samlarvärde i dem.

 2. Ja, givetvis kommer det att bli samlarvärde på dessa. Kul för dem som har obrutna flaskor. Med liten upplaga och stor efterfrågan så blir det så. Men för 6000 kr, så skulle jag välja något annat. Det är intressant att se hur olika prissättningen är på 01:an på pubar i Stockholm.

  Skulle man nu vilja ha 01-06 och lite bonus till det så kan man få det för 10000 kr om man köper det s.k. whiskybiblioteket.

 3. Såg också att 3:an fanns till salu i copenhagen efter att den skulle vart slutsåld i sverige, så lite marketing buzz är det väl allt.

  ja, för de priserna kan jag gott tänka mig några andra mycker mer intressanta alternativ, tex en lite äldre Ardbeg

 4. Vill man fortfarande ha ettan till ett skapligt pris, så finns den i Frankrike. 😯 De har väl inte fattat att den är ett samlarobjekt i Sverige…

 5. Det enda sättet att lagligt sälja alkohol (att dricka) i Sverige är via bolaget. Där kanske du kan sälja din flaska på en av deras dryckesauktioner. Har du tur får den vara med och då kanske du kan få 400-600 kronor för den.

Lämna ett svar