Bolognese tävlingsbidrag

Matälskaren har utlyst en bolognesetävling, och eftersom köttfärssås är något som jag är bra på så tyckte jag att jag borde delta. Klicka på bilden för att se mitt bidrag i lite större storlek.

För att göra ett intressant recept i min egen stil så har jag i lite rökig whisky. Givetvis har jag även vitlök eftersom det förhöjer smaken på all mat.

Islay Bolognese

Berkas Islay Bolognese:

Nötfärs 400gr (10% fett)
Bacon 70gr (1/2 paket)
Nymalen Dronningens Peberblanding från pepparkvarn (svart, vit, jamaica peppar samt koriander och senapsfrön)
Krossade tomater 370 gram
Islay Whisky 2cl (rökig)
1/2 köttbuljongtärning
8 Basilikablad
3 grovhackade banancharlotter
2 klyftor vitlök (pressade)

Stek baconet tills det får lite lite färg. D.v.s. strax innan knaprigt. Ha i köttfärs och lök och pepparblandningen (mer än 20 varv på kvarnen) och stek tills köttfärsen blir lite brun. (D.v.s. mer än grå.) Ha i islaywhisky och buljongtärning. (Åh, vilken doft!) Ha i de krossade tomaterna. Låt puttra (under lock) ett tag. Ha slutligen i basilikan och låt puttra lite till. Totalt borde det ta 40-50 minuter att göra denna rätt, och under tiden så kokar man givetvis pastan så att den är färdig samtidigt.

Veronicas ömdöme om denna rätt:

Whiskyn höjde smaken och gjorde bolognesen mustig och god. Helt enkelt jättegott!

2 reaktioner till “Bolognese tävlingsbidrag

  1. Vad festligt med maltwhiskyn. Någon gång när flaskan stått framme har jag stänkt över lite Calvados. Förstår att Veronica bidragit med Dronningens Peberblandning.
    Vi har fått förkärlek för bacon nu när den kan köpas till hyggligt pris. Ofta två skivor runt kycklingfilén men även till ryggbiten på torsken.

  2. Härligt! Föredrar virre i maten framför i glasen faktiskt. Ditt bidrag är på plats.

Lämna ett svar