Felix dagis, Orions Förskola är en byggarbetsplats

Felix förskola är en byggarbetsplats. Felix och hans kompisar skulle byta förskola från de temporära (men väl fungerande) baracker som de hittills varit inhysta i till en nybyggd förskola. Den nya förskolan skulle vara klar i september, men blev försenad. I måndags flyttade de in, men bygget är ännu inte klart.

I söndags besökte en annan förälder förskolan för att se hur det såg ut. Han möttes av detta.

Orion Förkola.
Orions Förskola. Bild tagen av annan förälder. (public domain)

Det såg inte ut att vara så stor sannolikhet att detta skulle vara klart till inflyttningen nästa dag. Men detta var nu vår förskola. Det var här vi skulle lämna våra barn.

På måndag morgon kom vi dit. Det såg lika illa ut. Inne i lokalen var det mycket kvar att göra. Ventilationen var inte igång. Ej heller golvvärmen (utom i matsalen). Det var kallt inomhus och golven var iskalla. Vi hade med oss ett par extra strumpor till Felix. Han fick gå med dubbla strumpor hela dagen. Barnen får inte heller gå ut för det är för farligt med stora maskiner och damm.

I dag (tisdag) var det lika illa. Veronica hade köpt mockasiner åt Felix så han inte skulle frysa om fötterna. Ute var det snö, men det jobbades fortfarande.

Orion Förskola.
Orions Förskola. Bild tagen av annan förälder. (public domain)

Det är enkelt för barnen att smita ut. För att öppna entrédörren behöver de bara trycka på en knapp. Det lär de sig snabbt. Arbetsområdet utanför är dåligt inhägnat. Det finns glipor i staketet som de kan ta sig igenom. Felix gillar traktorer och grävmaskiner. Jag hoppas han inte smiter iväg för att titta närmre på dessa.

Farligt på Orion Förskola.
Farligt på Orions Förskola. Bild tagen av annan förälder. (public domain)

När jag hämtade idag var det lite varmare inomhus eftersom de kört med byggfläktar hela dagen. Jag fick även höra att de installerat belysning i matsalen nu. Arbetet går iallafall framåt. Personalen är jättebra som står ut med dessa arbetsförhållanden och alla oroliga föräldrar och samtidigt tar hand om barnen. De försöker göra det bästa av situationen.

Jag och andra föräldrar undrar givetvis hur det kunnat bli så här och när arbetena kan vara klara. Det är frågor som vi vill ha svar på av Suzanne Nilsson (enhetschef), Lena Hagström (rektor och förskolechef), Margareta Forsslund (skolchef för för- och grundskolor i Järfälla kommun), Bo Winander (ordf. i Barn- och ungdomsnämnden), Charlotta Rossäng (1:e v. ordf. i Barn- och ungdomsnämnden).

Moderaterna i Järfälla borde dessutom tänka på att de under deras mandatperiod vid makten har behandlat våra älskade barn på detta sätt. Dagiset ligger i valdistrikt 6 Neptuni, ett av moderaternas bättre med 45,26% av rösterna det senaste valet. Barn kommer även från närliggande valdistrikt t.ex Orgona där de fick 38,62%, Skälby Gård Östra där de fick 54,54% och Skälby Gård Västra (som jag bor i) där de fick 47,15%. Det är många röster att förlora.

(Vill någon ha bilderna i bättre upplösning så är det bara att fråga. Det finns även bilder från insidan av förskolan som visar att det inte är färdigbyggt)

5 reaktioner till “Felix dagis, Orions Förskola är en byggarbetsplats

 1. Det ser ut som om du kan få fart på politikerna. Tror nog att du skickat detta direkt till dem:

 2. Jag kan bara säga att jag tycker inte att det är riktigt klokt. Jag som sitter och upprörs över trafiksituationen runt barnens skola (inte beroende av skolan utan hur föräldrar beter sig), känner att det helt plötsligt inte är så farligt. Heja er och hoppas att det löser sig riktigt snabbt!
  /Anna

 3. Hej, jag ansvarar för kommunens sociala medier och fick det här inlägget via vår Facebooksida: http://www.facebook.com/jarfallakommun/posts/488032077902852
  Där har inlägget besvarats av vår skolchef och vår fastighetschef och jag tänkte att det även kan vara bra att lägga in texten här.
  Mvh Vian, Järfälla kommun.

  Vi beklagar verkligen att Orions nya förskola inte är färdigställd och det obehag det medför för er föräldrar, era barn och vår personal som arbetar där. När flytten från Ormbacka till Orions nya förskola planerades i december var vår bedömning att lokalerna skulle vara klara till den 7 januari. Vi har brustit i vår bedömning och varit alltför optimistiska.

  Det vi nu gör omgående är att säkerställa inne- och utemiljön så att den är säker och trivsam för barn och personal att vistas i.
  Vi kommer också att gå igenom våra rutiner vad gäller om- och nybyggnad av för- och grundskolelokaler för att undvika att detta ska ske igen.

  Kvarvarande arbeten på Orions nya förskola kommer att slutföras till mitten av februari. Arbeten som är väderberoende, som till exempel asfaltering och plantering av växter, kommer enligt plan att slutföras under våren/sommaren.

  Jan Nordström, Tf fastighetschef och Margareta Forsslund, Skolchef

 4. Bra att någon på kommunen reagerar och funderar på hur man ska undvika att detta sker igen. Men jobbigt för Felix att man inte beräknar med att bli helt klara förrän sommaren.

Lämna ett svar