Arran Malt – Champagne Cask Finish

På nyårsaftonen provade (och njöt) jag och Veronica av en whisky från Isle of Arran som slutlagrats i champagnefat (och inte vilka champagnefat som helst, utan Grand Cru fat). :mrgreen:

Detta med champagnelagring var ju givetvis mycket passande då det var nyår. Tidigare har jag provat whisky som lagrats på annat än bourbon och sherry fat, men champagnelagrad whisky har jag inte provat förut.

När jag såg flaskan på bolaget så visste jag att jag bara måste köpa den. På bolaget hann den ta slut innan nyår. Jag tipsade Adam, och han hann köpa den näst sista. Vill man nu köpa en till så får man nog vända sig till distilleriet, där den fortfarande utannonseras för 45 pund.

På både flaska och på den guldfärgade boxen är det handskrivet vilket nummer av de 320 från denna tunna (cask) det är. Min flaska har nummer 83. Även procenten (57.9%) och det datum den blev buteljerad (22 8 05) är handskrivet.

Nu till bedömningen. Färgen är lite rödgul, lite ljusare än på bilden. Whiskyn doftar fylligt, nästan lite sött. Smaken är lite sträv och torr, men även ganska bra. Sen häller vi i en gnutta vatten i glaset för att få ned procenten till normal nivå. Då framträder massor med smaker och whiskyn blir genast en av de häftigaste jag provat. 🙂 Det här var verkligen en toppenwhisky.

Nu ska jag inte dricka mer av denna whisky förrän nästa nyår. Denna whisky ska sparas som min speciella nyårswhisky. Då kommer jag att ha något extra att se fram emot varje nyår. Om bara några centiliter går åt varje nyår, så kommer den räcka ett antal år. Det här var verkligen ett lyckat köp. 🙂

arran champagne

Lämna ett svar