Mackmyra Preludium 04

Den 2:a Maj så släpps Mackmyra Preludium 04 på bolaget. Jag tänker inte köa för att köpa denna.

Jag köpte Preludium 03, som var en bra produkt som Angela Forsgren D’Orazio hade blandat ihop. Men jag tror helt enkelt inte på 04:an. De kallar den för gruvlagrad elegans. Men det är just gruvlagringen som jag vänder mig emot. I en gruva finns inte mycket till luftutbyte, och det är just detta luftutbyte som är en viktig del av hur whiskyn får sin karaktär. Jag tror helt enkelt killarna på Mackmyra hittade en billig lokal i denna gruva, där de kunde ha sina tunnor. Sen är det bara ett marknadsföringstrick att kalla detta för elegans. Jag har inte hört om någon annan whisky som lagras i en gammal gruva. Alla vet ju hur unket det kan lukta nere i en gammal gruva. 😯

De som har gått på det stora marknadsföringstricket med denna whisky, d.v.s. att de måste ha en komplett samling av alla preludiumflaskorna, blir väl tvungna att köpa denna, men för mig räcker det med 03:an. Att betala så mycket pengar (469kr för en halvliter) för en halvfärdig whisky (som antagligen inte är god) är inget som jag behöver göra. Jag kommer dock antagligen prova den ute på krogen för att konstatera att jag gjort rätt.

Om jag skulle få för mig att köpa någon halvfärdig whisky, så skulle jag hellre satsa på Port Charlotte PC5 från Bruichladdich.

16 reaktioner till “Mackmyra Preludium 04

 1. Jag smakade en variant av Mackmyras whisky på whiskymässan i Malmö i höstas. Jag minns inte vad den hette, men den fanns i två varianter. De var lagrade på olika sätt och, vad jag förstår, inte riktigt klara.
  Vi tog den variant som skulle vara mest vildvuxen (det var kanske gruvvarianten), och jag har aldrig smakat något liknande. Det var rena råspriten och brände som eld i munnen. Säreget, men inte särskilt gott.
  Det tog en stund innan man vågade sig på att avsmaka något annat efter den.

 2. Trist att ni fick smaka på en hemsk variant. 🙁

  Det blir kul att se om jag får några intressanta kommentarer efter att 04:an släppts…

 3. Från Mackkyras hemsida:
  ”Mackmyra Preludium:04 har tilldelats utmärkelsen Superior Taste Award 2007 with one Star av the International Taste & Quality Institute. Juryn som delat ut utmärkelsen består av välmeriterade kockar och sommelierer från hela Europa.”

  Har inte öppnat min än, men orolig är jag inte.

 4. Jag väntar ännu på första smakprovning från vanligt folk. (Jag ska givetvis prova själv på krogen sen.)

  Det är mycket möjligt att denna whisky är bra, men se vilka övriga produkter som tilldelats stjärnor (och fler stjärnor än Macmyra) av International Taste & Quality Institute. Det gör mig lite orolig att det gått inflation i deras stjärnutdelning… 😕

 5. Elegans är receptet. Mackmyra använder två olika recept precis som skottarna oftast gör. Ett rökigt och ett elegant.

  Luften påverkar minimalt i lagringen och vad jag fick berättat för mig på ett besök hos Mackmyra var att alla deras lager är ”likadan”. De har så lite luftpåverkan som möjligt även på deras övriga lager: Fjäderholmarnas skärgårdslager och Skånes Slottslager. Detta för att låta whiskyn lagras själv i fatet. Det är ju faktiskt fatet som ger mest smak och de flesta skottar har också sina stora lager i bergrum som inte släpper in någon mer luft än den som utbytes genom ventilationen.

 6. De destillerier jag besökt i Speyområdet hade lagerhus, Jag har ej sett något bergrumslager men det är möjligt att det finns sådana som jag missat.

  Laphroaig skriver på sin hemsida att:

  ”Det fick mig att inse hur whiskyn utvecklar sin karaktär under den långa lagringssömnen. Hur den får smak från träet OCH atmosfären runt den.”

  Bruichladdich skriver på sin hemsida att:

  ”Atlantic Freshness – casks are matured in our Islay warehouses and are influenced by the ocean and the marine atmosphere.”

  Därför tror jag att luftutbytet är viktigt. Om inte grabbarna i Mackmyra tror detta, så får man bara hoppas att de lyckas bra ändå. Annars får man hoppas att Hven Whisky eller andra svenska whisky producenter lyckas bättre.

 7. Om man tror på allt som skottarna säger så tar ju de även sitt vatten från bäckarna som strilar ner fån bergen…. 🙂 Klart att det sklijer sig på skotsk och svensk whisky också (hoppas jag) men att luften exempelvis tillsätter sälta i whiskyn finns inga som helst bevis på. Sältan tillkommer innan whiskyn läggs på faten.

  Hven tror jag inte så mtycket på som många andra svenska projekt som: Gammelstilla, det på Gotland och några norröver som Östersund och utanför Sundsvall. Det utanför Ådalen (tror att det är utanför Sundsvall??) har nog kommit längst om man bortser från Mackmyra. Lite länkar till nya svenska destillerier:
  http://www.boxdestilleri.se/
  http://www.gammelstilla.se/
  http://www.gotlandwhisky.se/

 8. Det är alltid kul med svenska destillerier. Såg på whiskyinfo att det kommer ett norskt och ett ekologiskt danskt destilleri också… Undra hur det ekologiska smakar?

  Angående vad man ska tro på och inte. Har hört av någon att Mackmyra säger att de tar vattnet från ”bäcken” utanför. Det är väl inte heller så troligt 🙂

 9. hejsan! Kul att du länkade till min blogg!
  Denna gången har Mackmyra P:04 en mer somrig smak enligt min smaklökar! Mmmm
  Smaken är som baken, delad!

 10. Hej och tack för kommentaren och titten hos mig! Jag var på Mackmyraprovning för ett tag sedan och blev synnerligen överraskad (åt det positiva hållet). Men det man inte har i huvudet får man ha i benen och jag tänker också prova på krogen vid tillfälle. Det lär ju gå flera tåg! 🙂

 11. Jonas: Ja det blir spännande med nya skandinaviska sorter. Ekologiska eller ej…

  Camilla: Självklart länkade jag eftersom ni hade gjort en seriös provning.

  Prudie: Ja om vi nu tycker att just denna variant är så god att vi bara måste ha den, så finns den att köpa utomlands. Men som sagt var så kommer det två till Preludium, och sen kommer den riktiga Mackmyra, som jag hoppas blir både bättre och billigare…

 12. Jag har nu provat Preludium 04. Den var bättre än vad jag trodde den skulle vara. Det var mycket sherrytoner och en gnutta enbärsrök. Så visst var detta en bra produkt, även om jag gillar Preludium 03 mycket bättre.

  Den var dock inte så bra att jag ändrat mig i sak. Jag tycker fortfarande att jag gjorde rätt som inte köpte denna. Den är fortfarande inte prisvärd.

  Men den var iallafall bättre än både 01:an och 02:an, och jag har en förhoppning om att den färdiga produkten kan bli riktigt bra.

 13. Jag tycker Preludium 04 är mycket god. Det är första gången jag hör talas om en whisky lagrad på champagne fat och jag tycker det gav en väldigt fräsch och syrlig smak som jag personligen gillade.

  Att mackmyras lager är i bergrum är så vitt jag förståt främst en fråga om svensk lagstiftning. Pga svensk lag så måste whisky lager vara EX (explosions) klassade (liksom destilleriet självt) detta är omöjligt att få i något träskjul utan man måste ha ett par meter bergsvägg (eller motsvarande) för att ens få lagra whisky på platsen.

  Det stämmer mycket väl att lagringen påverkar whiskyn, det är väldigt viktigt att tunnan ska kunna andas syre. Men även i mackmyras lager finns det gott om syre (trotts att alkoholen och whiskylukterna är tämligen märkbara).

 14. Debatten fortsätter… 🙂

  Vad gäller champagnelagring, så har jag tidigare skrivit om en Arran med champagnefinish. Den gillade jag, så jag tycker inte det är något fel på dessa i whiskysamanhang ovanliga tunnor.

Lämna ett svar